fredag 3. januar 2014

Julen over for denne gang..




 Ja, da var Julen over for denne gang
I hvertfall her i huset!

Vi flyttet i desember og har kombinert
flyttekaos og julefeiring
Ingen god kombinasjon!

Men jeg gleder meg allerede til neste Jul!

Jeg er allerede godt i gang med min
Juleplanlegger for 2014 inne på Juleglede.net

Julegavelisten er på plass i dagboken min
og jeg har allerede 2 julegaver i boks

Det er NÅ man burde handle julegaver
- og ikke minst kalendergaver
Jada, jeg har startet på dem også
 
Julekassen min for 2014 er allerede halv full! 


Godt Nyttår
og alt godt for det nye året ønskes deg og dine!! 

Jeg kommer fortsatt til å oppdatere bloggen med
innlegg og julerelaterte nyheter gjennom hele året 





Et siste glimt av årets juletre før det ble borte...



søndag 29. desember 2013

Oppskrift "Brine"

Brining av kalkun til Nyttårsaften 

Brining

Fyll en stor kasserolle med
4 liter kaldt vann
2,3 dl Kosher salt
(Får du ikke tak i Kosher salt kan du bruke 1,5 dl Maldon salt)
1 dl brun sukker (løs raffinert)
1 ss hel pepper
2 løk i båter
6 knuste hvitløksfedd
og tilsett alt av krydder som du liker
Selv tilsatte jeg rosmarin, timian og 4-6 laurbærblad
- Og 1 appelsin (med skall) oppdelt i båter
Alt dette skal kokes opp
og avkjøles igjen med en gang…

Når ‘laken’ er helt avkjølt setter du den i kjøleskapet

Ta ut den ferdig tinede kalkunen
(den skal alltid tines i kjøleskap)
Ta ut innmaten og skyll kalkunen i kaldt vann
og tørk den både inni og utenpå


Når laken er kjøleskapskald tar du den ut
og tilsetter 3 liter isvann og blander godt


Jeg kjøpte en helt ny bøtte til dette formålet
vasket den og puttet en stor stekepose oppi
til kalkunen og væsken


Så la jeg kalkunen oppi bøtta med bena opp
Så var det bare å fylle opp bøtta med laken
slik at væsken dekket hele kalkunen
så knøt jeg igjen posen og satte bøtta i kjøleskapet


Hvis du ikke bruker bøtte men skal ha kalkunen liggende flatt
må du huske på å alltid legge den ned med brystet først
og så må du snu kalkunen halvveis slik at briningen blir jevn
Den kan ligge i denne blandingen i 10-16 timer
Dess lengre dess bedre
Ja, noen lar den ligge i tre dager!


Dagen kalkunen skal spises tar du den ut av kjøleskapet
Tømmer ut væsken
Skyller kalkunen under kaldt vann
Tørk den godt både inni og utenpå og lar den ligge på kjøkkenbenken 
mens du forbereder deg på steking


Jeg laget som vanlig kryddersmør som jeg smurte
innunder skinnet på kalkunen
(70 gr romtemperert smør + div krydder + noen fedd hvitløk)


Kalkunen blir skikkelig god og saftig når den brines!


 Anbefales!

torsdag 26. desember 2013

Når er Julen over for deg?



Jeg har registrert at for mange er Julen over
allerede når 'Julehelga' (23-26 des) er over...

I dag f.eks er det mange som reiser hjem igjen
etter å ha feiret Jul sammen med familiene sine
Julen tar slutt når den egentlig begynner
skrev Aftenposten i går

Så når er Julen over for deg?
Er Julen over når Nissen har vært her på Julaften?
Etter Nyttårsaften?
Eller er du tradisjon tro og har Jul til 13 dag Jul?
20 dag Jul?

Meningsmålingen finner du i høyremargen!
Meningsmålingen avsluttet, og viste at de fleste
rydder vekk Julen 13'dag Jul




Jeg har som regel Jul til 6 januar, som er 13 dag Jul
Men i fjor hadde jeg Jul helt til 23 januar!!

Å det skal være sagt at jeg har vanligvis full Jul
fra 24 november!!

Hva med dem som venter med å pynte til Jul på lille Julaften?
De må da vel ha Julen lenger enn til etter julehelgen? Eller?



tirsdag 24. desember 2013

Juleevangeliet



 Lukas, 2. kapittel, 1 - 20



Og det skjedde i de dager at det utgikk et budskap fra keiser Augustus at all verden
skulle innskrives i manntall. Dette var den første innskrivning i den tid Kvirinius var
landshøvding i Syria. Og alle gikk for å la seg innskrive hver til sin by

Men også Josef drog opp fra Galilea, fra byen Nasaret, til Judea, til Davids stad
som heter Betlehem, fordi han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive
sammen med Maria, sin trolovede, som var fruktsommelig. Men det skjedde mens
de var der, da kom tiden da hun skulle føde. Og hun fødte sin sønn en førstefødte
og svøpte ham og la ham i en krybbe, fordi det ikke var rom for dem i herberget



Og det var noen hyrder der på stedet, som var ute på marken og holdt nattevakt
over sin hjord. Og se, en Herrens engel stod for dem, og Herrens herlighet lyste om
dem, og de ble meget forferdet. Og engelen sa til dem: Forferdes ikke! For se, jeg
forkynner eder en stor glede, som skal vederfares alt folket! Eder er i dag en frelser
født, som er Kristus, Herren, av Davids stad. Og dette skal dere ha til tegn: Dere
skal finne et barn svøpt, liggende i en krybbe. Og straks var det hos engelen en
himmelsk hærskare, som lovet Gud og sa: Ære være Gud i det høyeste,
og fred på jorden, i mennesker hans velbehag

Og det skjedde da engelen var reist fra dem opp til himmelen, da sa hyrdene til
hverandre: La oss nå gå like til Betlehem og se dette som har hendt
og som Herren har kunngjort oss!

Og de skyndte seg og kom og fant både Maria og Josef, og barnet som lå i krybben
Og da de hadde sett det, fortalte de om dette barnet. Og alle som hørte det, undret
seg over det som ble sagt dem av hyrdene, men Maria gjemte alle ordene og
grunnet på dem i sitt hjerte. Og hyrdene vendte tilbake, priste og lovet Gud, og for
alt de hadde hørt og sett, sånn som det var blitt sagt dem


mandag 23. desember 2013

Grevinnen og hovmesteren



Det blir ikke helt jul før vi har sett den
påseilede hovmesteren rope "schkål"
og snuble over tigerskinnet på gulvet

Kvelden før kvelden starter på NRK kl 19.45 og
Grevinnen og hovmesteren sendes rundt kl 21

Hvert år siden 1980 har NRK sendt
"Grevinnen og hovmesteren" på lille Julaften

Sketsjen der James serverer vertinnen Miss Sophie
og fire imaginære, avdøde gjester på hennes 90-års fødselsdag
(mens han blir mer og mer bedugget selv)
- har blitt en av våre kjæreste og mest trofaste juletradisjoner




Her er 10 ting du kanskje ikke visste om
"Grevinnen og hovmesteren"


1 Opprinnelig var den et britisk teaterstykke ved navn
"Dinner for One", som stammer fra helt tilbake til 1920-tallet

2 Hovmesteren James spilles av Freddy Frinton,
mens grevinnen Miss Sophie egentlig heter May Warden

3 Frinton debuterte som hovmesteren allerede i 1945 og
"slet ut" tre grevinner i løpet av sine drøyt tjue år i rollen

4 TV-sketsjen ble først produsert som det
sveitsiske bidraget til Montreux-festivalen i 1963

5 Serien fikk øyeblikkelig kultstatus i Tyskland i 1972,
senere også i blant annet Sverige,
Sveits, Estland og Sør-Afrika

6 Det er bare i Norge at "Grevinnen og hovmesteren"
sendes Lille Julaften, andre steder går den på Nyttårsaften

7 I 1992 ble sketsjen sendt to ganger.
Ved en feiltakelse gikk den et kvarter for tidlig
og telefonstormen som fulgte var så kraftig
at NRK måtte sette den opp på på ny etter Kveldsnytt!

8 I 2001 kunne norske TV-seere stemme på om de ville
gå over fra svart/hvitt til en ny versjon i farger
men forslaget ble nedstemt

9 Hovmesteren snubler hele 11 ganger
i løpet av sketsjens 11 minutter

10 Til tross for at skuespillerne er britiske
og manuset er på engelsk,
har stykket aldri vært vist i England
og er fullstendig ukjent der


Kilde:NRK

lørdag 21. desember 2013

Eggsalat til Julefrokosten


 

Eggsalat

Et must på frokostbordet i Julen


6 hardkokte egg i biter
blandes med en pose majones!

Voila! 

Tilsette krydder og evnt purreløk kan man jo gjøre etterpå hvis man lyster