tirsdag 22. desember 2015

Glutenfrie rundstykker



Nok et must i Julen
og helt klart en Julefavoritt! 

Denne oppskriften fant jeg for noen år siden hos
Husmannsplassen i Hidlesundet


Glutenfrie Rundstykker

 1 pk tørrgjær
6 dl vann
2 ss fiberhusk
500 gr Semper mix med fiber
2 ss linfrø

4 ss glutenfri havregryn
4 ss solsikkefrø
4 ss sesamfrø
2 ss sukker
1 ts salt
1 ts bakepulver
Semper Mix (vanlig type)
1 egg
1 dl solsikkeolje


Bland ut en pakke tørrgjær i 6 dl varmt vann (37c)
Tilsett 2 ss fiberhusk i gjærblandingen, og la dette svelle i 10 minutter

Sett bakebollen på en digitalvekt
og tilsett 500 gram Semper med fiber
(går fint å bruke Mix uten fiber også)
2 ss linfrø
4 ss glutenfri havregryn
4 ss solsikkefrø
4 ss sesamfrø
(går fint an å bruke andre eller færre typer frø bare mengden blir den samme)
2 ss sukker
1 ts salt
1 ts bakepulver

Fyll på bakebollen med Semper Mix - (fint mel)
til vekten viser ca 800 - 850 gram (totalvekt)
Sett bakebollen i kjøkkenmaskinen (jeg bruker Kitchen Aid)
Ikke bruk eltekrok, men flatvispen og bland inn
1 egg og 1 dl olje

Blandingen med gjær og fiberhusk er skikkelig seig og klissete så jeg
bruker en slikkepott til å få massen ut av litermålet og opp i bakebollen...
 
Elt deigen godt sammen!

Strø mel over deigen før du setter den til heving under plast
på et lunt og godt sted i 45 minutter... (hever til dobbel størrelse)

Glutenfrideig er skikkelig klissete så når du skal trille ut
til rundstykker er det lurt å smøre inn hendene med litt solsikkeolje
Da trilles rundstykkene ut lett som en lek

Pensle så rundstykkene med egg
og dryss over frø du liker best!
Jeg bruker oftest sesamfrø

Rundstykkene skal inn i ovnen på 200 grader
og stekes i ca 20 minutter

Jeg har som Husmannsplassen i Hidlesundet erfart at det første brettet
med rundstykker med fordel kan settes inn i kald ovn
For så å la hevingen pågå mens ovnen varmes opp til 200 grader

Det tar ca en halvtime og rundstykkene på første brett blir alltid
mer luftigere enn brett nr to som har fått hevet seg utenfor ovnen i 30 min
- og som settes inn i ferdig oppvarmet ovn!
 
Disse deilige rundstykkene fryser jeg og de trenger bare
et kort opphold i ovnen før servering så smaker de som nybakte igjen! 



lørdag 19. desember 2015

Ja, der fikk jeg den!



Minstemann (på 7 år) var visst ikke enig i 
at dette gavepapiret var fint

For det første han sa da han så alle julegavene 
som lå innpakket på bordet her var:

Mamma, hvorfor er julegavene pakket inn i svart papir??
 Har du gått tom for julepapir? 

Ja, der fikk jeg den! 




fredag 18. desember 2015

Å pakke inn julegaver



Jeg syns det er veldig gøy
å pakke inn julegaver

Og for at det ikke skal bli for mye på en gang
pakker jeg inn julegaver litt nå, og litt da...
 
Jeg er som jeg skrev tidligere veldig glad i å handle gavepapir
og har en hel bedroller med julegavepapir

Men det er ikke alltid så enkelt å se hvordan papiret er
før det ligger en liten presang foran deg ferdig innpakket

Som dette papiret jeg har brukt i kveld
Det var mye finere enn jeg trodde



Koser du deg med julegaveinnpakkingen?

Fin kveld ønskes deg
som titter innom meg






onsdag 16. desember 2015

Herlige Bountykuler



Herlige Bountykuler
som smelter på tungen...


 
Pakkes inn og oppbevares i kjøleskapet

Jeg tar de ut litt før servering 
slik at de blir tempererte


tirsdag 15. desember 2015

Så enkelt, og så godt!




De går unna disse godsakene
Barna hadde nok spist alt om de hadde fått lov

Men jeg sender dem også med julegaver
både over atlanteren og her til lands

Så enkelt, og så godt!

Det er etterspurt oppskrift, og den finnes her