torsdag 29. november 2018

Salt karamellsaus



Salt karamellsaus 
Det lille ekstra til julens desserter 

1 dl fløte
100 gr sukker
50 gr smør
En liten klype maldonsalt (max 0,3 ts)


 Varm opp fløten til kokepunktet, samtidig som
du lar sukkeret smelte på middels varme i en tykkbundet kjele


 Viktig at du ikke rører i sukkeret
bare beveger litt på kasserollen innimellom


 Fløten settes til side når den har nådd kokepunktet

 Når sukkeret er smeltet og er blitt brunt, skrur du ned varmen
på platen og tilsetter smøret som røres inn med en tresleiv


 Når smøret er rørt inn rører du inn den varme fløten litt etter litt

 La alt småkoke i et par minutter før du siler karamellsausen over i en beholder

Nydelig over brownies, eller vaniljeis

Sausen oppbevares i kjøleskapet
men må romtempereres før servering




mandag 19. november 2018

Julekalendere som sendes på TV i år




NRK sender som kjent Julekongen i år
Men de sender også Jakten på tidskristallen
som gikk på SVT1 i fjor og Pakten 

TVN sender Jul i Blodfjell og 
Nissene over skog og hei

TV2 Zebra sender The Julekalender og Julefergå

TV2 sender Tinkas Juleeventyr 
Meget populær julekalender som ble vist på dansk TV2 i fjor 



SVT1 sender Storm på lugna gatan 
Om familien Storm som flytter ut av storbyen
og til det noe mindre tettstedet Järnkroken




Så her skulle det vel være noe for både liten og stor?
Vi gleder oss ihvertfall! 

FOTO: MOVIEZINE


tirsdag 13. november 2018

Risboller med kun to ingredienser



 Risboller
MED KUN TO INGREDIENSER 



Puffet ris (ca 50-70gr)
200 gram melkesjokolade 
evnt en annen sjokolade du syns er knasende god

 Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad
Hell så i puffet ris litt etter litt
Her kan du selv velge hva du syns blir riktig konsistens
Til 200 gr sjokolade brukte jeg ca 50 gram puffet ris

Form risboller med en is skje (med utkaster) til store risboller
eller bruk et par teskjeer til små og legg dem i muffinsformer

Da får jeg 16 store risboller eller 30-40 små
Barna foretrekker små risboller, som er enklere å spise

Du kan også lage store risboller for så å dele dem opp
med en kniv (i fire) når de er avkjølte
Da får du noen fine delikate biter

Risbollene settes på bakepapirkledd plate og avkjøles i kjøleskapet
Risbollene oppbevares kaldt

Pynt dem gjerne med hakkede nøtter, kakepynt el
for en litt mer festlig look



fredag 9. november 2018

Brownies på 20 minutter



Brownies er kjekke å ha i fryseren eller
servere rett fra ovnen om man får uventet besøk
Denne kaken tar bare 20 min å lage





BROWNIES

200 gram smør smeltes på svak varme 
og has over i en bakebolle
Tilsett så 2,5 dl sukker og bland godt


Tilsett så resten:

2 egg
3 dl mel
(jeg bruker glutenfritt mel)
4 ss kakao
2 ts vaniljesukker
2-3 dl valnøtter* (kan sløyfes)

= Alt blandes lett sammen i en kjøkkenmaskin
(eller med en håndvisp/slikkepott) Skal ikke piskes!

* Jeg bruker å riste valnøttene
før jeg hakker dem opp i biter 
og har dem i røren:
Legg valnøttene utover en bakepapirkledd stekeplate
Ristes på 190c i ca 5-10 minutter

Du kan også tilsette pistasjnøtter, sjokolade, lakrispulver
julekrydder, minimarshmallows, oreokjeks eller hva du måtte ønske
Jeg har forsøkt det meste - med godt resultat!


Kle en liten langpanne med bakepapir og fordel røren oppi
Stekes nederst i ovnen på 225 grader i 10 minutter

Brownies ser ofte ikke helt ferdigstekt ut

og denne kaken disser litt når den er ferdig
Men den skal være sånn, og setter seg fint ila noen få minutter
Du vil ihvertfall ikke servere en tørr brownie...


Kaken får litt mer tyggemotstand med ristede valnøtter
Mens den smelter på tungen uten nøtter


Men de ristede nøttene gir browniesen
det lille ekstra syns jeg
Knasende godt!

Nydelig varm....

Men like god kjøleskapskald også =)

Browniesen kan også fryses

Får du uventet besøk står denne kaken på bordet ila tyve minutter!
Vel, tredve hvis du skal ha i ristede valnøtter





mandag 5. november 2018

Pikekyss


Pikekyss

2 eggehviter (romtempererte)
125 gr sukker
= piskes til marengs

MarengsEggehvitene piskes langsomt til det begynner å skumme
Pisk videre på høyeste hastighet til skummet danner hvite topper
Tilsett så sukkeret gradvis
Pisk til alt sukkeret er oppløst, ca 5 min 

 Bland forsiktig i farge om ønskelig
Sprøyt ut marengstopper på 2 stk bakepapirkledde stekeplater
 Stekes i ovnen på varmluft på 100c i ca 1-1,5t
(små marengser trenger bare 1t i ovnen, mens de større trenger 1,5t)
Jeg bruker å bytte om plass på brettene når halve steketiden er gått


Pikekyssene skal være gode og crispy på utsiden
og ha en litt mykere innside 

Når pikekyssene er ferdige slår du av ovnen, og lar de
avkjøles helt inni ovnen med ovnsdøren lukket 

Pikekyssene må oppbevares i en lufttett boks
og er holdbare i flere uker...




søndag 4. november 2018

Julenissens datter





Vi var på kino i går og så Grinchen
En film for de aller minste 

Men vi så en reklame for en annen julefilm
jeg ikke hadde hørt om, nemlig Julenissens datter 
Det så ut til å være en film for de litt større barna 

Filmen handler om 12 år gamle Lucia (datter av julenissen)
som går på den internasjonale julenisseskolen på Grønland


Filmen har kinopremiere 16.november 2018