søndag 15. desember 2019

Gule bomber (små lekre suksesskaker) + gule topper!



Gule bomber 
(små lekre suksesskaker)




Mandelbunn
6 eggehviter
300 gr sukker
450 gr mandler


Gul krem 
6 eggeplommer
2, 5 dl fløte
1 ts vaniljesukker
1,5 dl  sukker
3 ts maisenna
200 gram kaldt smør


Sjokoladetopping
50 gr mørk sjokolade
10 gr smør

Først lages den gule kremen
(den kan gjerne lages kvelden i forveien)

Del opp det kalde smøret i terninger, og sett til side
Del eggeplommer og eggehviter hver for seg, og ha gulene i en
kasserolle sammen med fløte, sukker, siktet maisenna og vaniljesukker

La blandingen koke opp under omrøring, og la den koke til kremen tykner
(ca 1 minutt) Trekk så kjelen til side og pisk inn smørterninger en etter en

Sil så blandingen over til en bakebolle
og sett til avkjøling i kjøleskapet
(dekk til bollen med plastfolie) 


Sett stekeovnen på 180 gr varmluft
Du kan selv velge om du vil steke alle tre brettene samtidig i varmluft
eller om du vil steke ett og ett brett i ovnen på over og undervarme
(jeg steker ett brett om gangen siden ovnen min har ujevn temperatur) 

Ha bakepapir på 3 stekebrett

Mal mandlene i en mandelkvern 

Pisk eggehviter til hvite topper
Tilsett så sukkeret gradvis, og pisk til en luftig marengs
Rør så  forsiktig inn de malte mandlene med en slikkepott 

Gjør klar en sprøytepose med stor stjernetipp og
fyll mandelmasse i posen

Sprøyt ut små kaker på ca 5-6 cm i diameter

Jeg hadde for liten tipp, så jeg måtte sprøyte ut mandelmassen med en rund tipp
(for å klare å få ut marengsen) Og det blir jo ikke like fint/dekorativt
Så husk stor stjernetipp! 


Kakene stekes i ca 11-13 min
De er ferdige når de begynner å bli litt brune i kantene, så følg med

Viktige at kakene avkjøles helt på brettet
før de legges over på en rist

Når krem og kaker er avkjølt er det på tide å montere dem sammen

Ha den gule kremen over i sprøytepose, og bruk samme store stjernetipp

Fordel kremen på halvparten av kakene (f.eks som en fin rose)
 Den andre halvparten legger du oppå kremen 

Smelt sjokolade sammen med smør
Og pynt kakene med striper av sjokoladeglasur




Jeg lagde 4 ulike varianter, også små knapper med smørkrem 

Du kan også dyppe den ene halvsiden av den ferdige kaken
i smeltet sjokolade (men husk å avkjøle den først)
Da trenger du mye mer smeltet sjokolade

Disse holder seg fint i kjøleskapet noen dager
Men kan til fordel fryses, da de tiner veldig fort!
Jeg syns også de er gode kalde, rett fra fryseren



Gule topper

Du kan også lage gule topper av disse
Da sprøyter du ut gulkrem på den ene halvdelen
uten å legge den andre halvdelen oppå

Lag en liten blomst eller topplue av smørkrem
og pynt med litt smeltet sjokolade






Fant denne oppskriften i en av Julegledes juleplanleggere
og fant ut at denne måtte jeg prøve 

Etter litt googling fant jeg De gule toppene hos Fru Timian som også
skriver at original oppskriften på kakene kommer fra Sweets 2 Share 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar