mandag 4. desember 2017

Pepperkaker





Mine beste Pepperkaker 


Kok opp:
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl vann

Viktig at sukkeret løses opp helt


Tilsett 200 gr margarin* og la det smelte


Rør så inn alt krydderet
2 ts ingefær

2 ts kardemomme
3 ts kanel
1 ts nellik

0,5 ts pepper

Når massen er blitt avkjølt tilsetter du
gradvis siktet 
mel og bakepulver

3 ts bakepulver
Ca 1 liter mel



NB! Husk bakepulveret!
 

Når deigen er ferdig blandet drysser du litt mel over deigen

før du dekker den til med plast
å setter den i kjøleskapet over natten



Dagen etterpå er det bare å bake ut pepperkaker
Jeg syns denne deigen var helt fin å holde på med

Men tips når man skal bake ut pepperkaker er å bruke ei trekjevle
(teflonkjevle = håpløst)
Og hos meg funker kjøkkenbenken med sin litt rue overflate best
På det glatte kjøkkenbordet setter deigen bare seg bare fast




Pepperkakene skal stekes midt i ovnen
på 
200
°C i ca 8 minutter

Tynne pepperkaker = kortere steketid
Tykke pepperkaker = lengre steketid


Alltid lurt å prøvesteke EN pepperkake først
så du finner riktig temperatur og steketid for din ovn


Pepperkakene må få avkjøles på brettet
før du har dem over på rist
Oppbevares i tett boks

Disse holder seg knasende sprø i kakeboksen i flere uker


Dette er oppskriften min mamma har brukt lenge før jeg ble født 
En smak av min barndoms jul altså 




fredag 1. desember 2017

Desember




Årets fineste måned er plutselig her
Det er bare å glede seg og nyte desemberdagene

Barna har fått sett både svensk (tidlig i dag før skolestart)
og norske julekalendere på TV 

De har også alle sammen fått et lite juletre på rommene sine
Jeg derimot, leter fortsatt etter det perfekte tre...


Nå skal det bli godt å sette seg ned i sofaen 
med en god julefilm og kald eggelikør i glasset 

Og som bestilt 
snør det nå 
tett i tett utenfor her

Magisk 




torsdag 30. november 2017

Chocolate Chip Christmas Cookies





Chocolate Chip 
Christmas Cookies

80 gr smør (romtemperert)
1,5 dl sukker
3 dl brunsukker
1 ts vaniljesukker
2 egg
5,5 dl mel 
(jeg bruker glutenfritt mel)
1 ts natron
1 ts salt
200 gram grovhakket kokesjokolade
Div julekrydder om ønskelig
(jeg brukte en liten klype av ingefær, kanel og nellik)

Bland margarin, hvitt/brunt sukker og 
vaniljesukker godt sammen
Tilsett ett egg om gangen, bland godt

Sikt inn mel, natron, salt og bland sammen
Tilsett den grovhakkede sjokoladen

Stekes på 180 grader  i ca 10  min
Midt i ovnen

Serveres gjerne varm rett fra ovnen

Disse kjeksene ble ekstra gode med litt sjokoladeglasur 



Bildet lyver litt...de blir ikke fullt så mørke ;) 




tirsdag 28. november 2017

Julekalendere som sendes på TV i år



Ja i år har man litt av hvert å velge mellom
Her kommer en liten oversikt: 


NRK Super 
Kl 18:00 Jul i Svingen (2006)
Kl 18:30 Emblas saga (2016)
Kl 18:55 Tidsreisen (2014)


TVNorge 
Kl 19:10 Asbjørns julekalender (2015)
Kl 19:30 Jul i Blodfjell (2017)

TV2 Zebra
Kl 19:00 Julefergå (1995)
Kl 19:20 The Julekalender (1994)


SVT1
Kl 07:15 og 18:45 Jakten på tidskristallen (2017)

TV2 Danmark 
Kl 20:00 Tinkas juleeventyr (2017)

D
R1
Kl 19:30 Snøfall (2016)


På nett kan man se Jul i Skomakergata
Amalies Jul og Teodors Julekalender 


Hva kommer du til å se på i år? 

Jeg bruker å sette på den svenske julekalenderen på morgenen
Så får vi sett den før barna drar på skolen 
En koselig desember-tradisjon 

FOTO: MOVIEZINE

fredag 24. november 2017

Pretzels med pecan & karamellsjokolade



Pretzels
 med pecan & karamellsjokolade 

Laget disse amerikanske godsakene til Thanksgiving i går
Dette blir helt klart en ny julefavoritt!

I høst fikk vi tilsendt en eske med disse godsakene
 fra vår amerikanske extended family, men de forsvant fort ja.. 

Men det var jo ingen sak å lage dem selv

Du trenger:

Pretzels (jeg bruker glutenfrie)
Center sjokolade
(eller annen melkesjokolade med karamellfyll)
Pecannøtter 


Spre Pretzels utover en bakepapirkledd stekeplate
Legg så en Center sjokolade på hver Pretzel



Disse skal inn i ovnen på 175C i 2 minutter
Sjokoladen skal ikke smelte, kun bli myk

Ta ut brettet å legg en halv Pecannøtt på hver sjokolade
Press nøtten forsiktig ned

Settes så til avkjøling

Om ønskelig kan du ha litt smeltet sjokolade 
over nøttene til slutt



Disse Pretzelsene må oppbevares i en tett boks
Men de forsvinner så fort at det er ikke sikkert
at de havner i den boksen engang...

Mmm... 


tirsdag 21. november 2017

Juleshopping i Sverige



Jeg tar ofte turen til Sverige (og til Åre)
siden jeg bor bare en liten time unna 


Det er så fantastisk å kjøre over fjellet nå
Snøen glitrer som diamanter på snødekte trær 
og temperaturen var - 24c 


Det ble juleshopping i Åre og 
jeg fikk også kjøpt de siste kalendergavene
+ noen julegaver

Nå skal jeg straks sette meg ned i sofaen med glögg, 
en liten stripe Marabou Mjölkchoklad og 
kose meg med nok et svensk juleblad