lørdag 11. juli 2020

Julen 2019


Julen 2019

Jeg har registrert at det ikke er bare i min juleblogg
at bloggingen stopper opp i desember
For hvem har vel tid til å sette seg ned å blogge,
når førjulstiden skal nytes til det fulle?

Og som vi alle vet går desemberdagene i rykende fart!
Så dette innlegget begynte jeg å skrive på i romjulen
Men det ble liksom aldri skrevet ferdig
- until now-

På menyen på julaften stod langtidsstekt ribbe som vanlig
Ja, for har du først forsøkt langtidsstekt ribbe, er det ingen vei tilbake!
Jeg følger denne oppskriften fra NRK, og må stadig inn å sjekke at jeg gjør det riktig

For første gang i historien hadde vi gjester på selveste julaften
Mine foreldre kom for å feire julaften sammen med oss
Så jeg var ganske så stresset i forkant, for alt måtte jo bli perfekt!

Jeg stekte t.o.m en ekstra ribbe på lillejulaften (lagtidsstekt den også gitt) for
å ha i bakhånd i tilfelle det skulle bli for lite mat på julaften (det ble det ikke!)
Det var bortkastet, for ribbe er best helt fersk fra ovnen
og ikke oppvarmet fra dagen før!

Min ribbe på julaften ble perfekt, og alle hjerter gledet seg
Spesielt mitt, så jeg kunne slappe av resten av kvelden - og bare nyte
Den viktigste jobben var gjort! Julemiddagen var top notch!

Jeg husker ikke helt når mine foreldre dro hjem,
men resten av familien var ikke i seng før nærmere 1.30



Jeg føler virkelig at jeg fikk så mye ut av førjulstiden i fjor
Jeg tror det skyldes at vi hadde full jul fra 1.november
Så det skal vi fortsette med! Hvorfor vente med det aller beste?
Det gjelder å nyte mens man kan 

Det er ikke sånn at førjulsgleden kan brukes opp. Tvert i mot!

Det gjelder også for julemat og julegodteri
Alt smaker bedre i førjulstiden!

Jeg prøver å mette meg selv med jul i førjulstiden,
slik at min Post Christmas blues ikke skal treffe meg så hardt i romjulen
(eller uken rett før jul, som også har skjedd tidligere)
Da jeg rett og slett blir litt trist for at  årets høydepunkt snart er over

Men det ser ut til at jeg er umettelig på jul,
og jeg kjente ikke på 
noen tunge tanker før julaften i fjor
Noe som var utrolig godt  Jeg følte at jeg klarte det! 
Mission completed!


onsdag 13. mai 2020

Er det bare jeg?



Her er vi kommet til 13.mai,
og vi har våknet opp til nok en dag med snø
Ja, du leste riktig: SNØ 

Jeg har egentlig ikke så mye i mot snøen i seg selv 
Jeg kunne nok når som helst ha byttet ut
en glovarm sommerdag 
mot en kald vinterdag
Men jeg lengter etter vårsola

Men det er litt upraktisk å måtte legge om til vinterdekk igjen 
Siden vi skal over fjellet i helgen er det et must

Men er det bare jeg som ser etter juletrær når jeg er utendørs?
Det kan være hvor som helst
Fra bilvinduet, eller bare i byen, eller ute på tur + 

Jeg tenker at "det der hadde vært et fint juletre" og
jeg ser for meg hvordan treet ville sett ut med juledekorasjoner

I fjor tok jeg med meg noen levende juletrelys ute i skogen 
og hengte på et tre bare for moro skyld, og for å få tatt noen fine bilder

Et eksempel på et lite "juletre" på min vei gjennom skogen
er dette som jeg passerer omtrent daglig (dog ser det litt pjusk ut)



Jeg blir så barnslig glad av å se "juletrær"
og jeg kjenner at julegleden kribler i julehjertet mitt



onsdag 6. mai 2020

Twelve Days of Christmas



Da har jeg endelig fått lest ferdig
Twelve Days of Christmas 
av Debbie Macomber 



Twelve Days of Christmas
handler om å spre glede
og hva det gjør med deg og omgivelsene dine

Julia har en utrivelig nabo som nesten går henne på nervene
Så venninnen utfordrer henne til å være ekstremt hyggelig og snill med han
"Kill him with kindness" som hun sier 

Julia gjør sitt ytterste for å alltid være sprudlende, sjarmerende
glad 
og hyggelig mot naboen sin
Noe naboen Cain blir sterkt provosert over

Julia blogger om prosjektet hun kaller "Twelve days of Christmas"
og får straks mange engasjerte lesere

Men det går ikke helt som forventet og prosjektet tar en noe uventet retning 


Dette er den andre juleromanen jeg leser av Macomber
 (den første kan du lese om her)
Har også forhåndsbestilt en av årets juleromaner som kommer i slutten av oktober 
Alltid koselig å få en rykende fersk juleroman i postkassen i førjulstiden 

De er jo ikke akkurat noen spenningsromaner 
Man skjønner fort hvilken vei det går 
Men det er koselig og hjertevarmt

En perfekt bok man vil slappe av med i førjulstiden
- eller når julen føles litt langt unna (ref.kommentar)






mandag 13. januar 2020

Julen varer helt til 6.februar



Jeg er ikke den eneste som har julepynten oppe til langt ut i januar 
Dronning Elizabeth avslutter ikke julen før 6.februar 

Dette gjelder for landstedet Sandringham House der dronningen 
tilbringer høytiden sammen med hele kongefamilien 

Grunnen til at julen varer helt frem til 6. februar er for at hun ønsker 
å hedre sin far, Kong George som døde 6.februar 1952 
Er ikke det fint? 

Så når julen ryddes vekk 6.februar 
returnerer dronningen tilbake til Buckingham Palace 



søndag 15. desember 2019

Gule bomber (små lekre suksesskaker) + gule topper!



Gule bomber 
(små lekre suksesskaker)




Mandelbunn
6 eggehviter
300 gr sukker
450 gr mandler


Gul krem 
6 eggeplommer
2, 5 dl fløte
1 ts vaniljesukker
1,5 dl  sukker
3 ts maisenna
200 gram kaldt smør


Sjokoladetopping
50 gr mørk sjokolade
10 gr smør

Først lages den gule kremen
(den kan gjerne lages kvelden i forveien)

Del opp det kalde smøret i terninger, og sett til side
Del eggeplommer og eggehviter hver for seg, og ha gulene i en
kasserolle sammen med fløte, sukker, siktet maisenna og vaniljesukker

La blandingen koke opp under omrøring, og la den koke til kremen tykner
(ca 1 minutt) Trekk så kjelen til side og pisk inn smørterninger en etter en

Sil så blandingen over til en bakebolle
og sett til avkjøling i kjøleskapet
(dekk til bollen med plastfolie) 


Sett stekeovnen på 180 gr varmluft
Du kan selv velge om du vil steke alle tre brettene samtidig i varmluft
eller om du vil steke ett og ett brett i ovnen på over og undervarme
(jeg steker ett brett om gangen siden ovnen min har ujevn temperatur) 

Ha bakepapir på 3 stekebrett

Mal mandlene i en mandelkvern 

Pisk eggehviter til hvite topper
Tilsett så sukkeret gradvis, og pisk til en luftig marengs
Rør så  forsiktig inn de malte mandlene med en slikkepott 

Gjør klar en sprøytepose med stor stjernetipp og
fyll mandelmasse i posen

Sprøyt ut små kaker på ca 5-6 cm i diameter

Jeg hadde for liten tipp, så jeg måtte sprøyte ut mandelmassen med en rund tipp
(for å klare å få ut marengsen) Og det blir jo ikke like fint/dekorativt
Så husk stor stjernetipp! 


Kakene stekes i ca 11-13 min
De er ferdige når de begynner å bli litt brune i kantene, så følg med

Viktige at kakene avkjøles helt på brettet
før de legges over på en rist

Når krem og kaker er avkjølt er det på tide å montere dem sammen

Ha den gule kremen over i sprøytepose, og bruk samme store stjernetipp

Fordel kremen på halvparten av kakene (f.eks som en fin rose)
 Den andre halvparten legger du oppå kremen 

Smelt sjokolade sammen med smør
Og pynt kakene med striper av sjokoladeglasur




Jeg lagde 4 ulike varianter, også små knapper med smørkrem 

Du kan også dyppe den ene halvsiden av den ferdige kaken
i smeltet sjokolade (men husk å avkjøle den først)
Da trenger du mye mer smeltet sjokolade

Disse holder seg fint i kjøleskapet noen dager
Men kan til fordel fryses, da de tiner veldig fort!
Jeg syns også de er gode kalde, rett fra fryseren



Gule topper

Du kan også lage gule topper av disse
Da sprøyter du ut gulkrem på den ene halvdelen
uten å legge den andre halvdelen oppå

Lag en liten blomst eller topplue av smørkrem
og pynt med litt smeltet sjokolade






Fant denne oppskriften i en av Julegledes juleplanleggere
og fant ut at denne måtte jeg prøve 

Etter litt googling fant jeg De gule toppene hos Fru Timian som også
skriver at original oppskriften på kakene kommer fra Sweets 2 Share 



mandag 2. desember 2019

Chocolate Chip Cookies



Chocolate Chip Cookies

80 gr smør (romtemperert)
1,5 dl sukker
3 dl brunsukker
1 ts vaniljesukker
2 egg
5,5 dl hvetemel
(jeg bruker glutenfritt mel)
1 ts natron
1 ts salt
200 gram grovhakket sjokolade
(evnt sjokoladeknapper. De er perfekt!)

Bland margarin, hvitt/brunt sukker og 
vaniljesukker godt sammen
Tilsett ett egg om gangen, bland godt

Sikt inn mel, natron, salt og bland sammen
Tilsett den grovhakkede sjokoladen

Stekes på 180 grader  i ca 10 - 12 min
Midt i ovnen

Serveres gjerne varm rett fra ovnen!

Denne oppskriften har jeg fått av min gode venn Kathy