onsdag 29. desember 2010

Juletrepynt fra Texas



I julegave fra Texas fikk vi bl.a to skuter
til guttenes store glede

De har selvfølgelig fått plass på juletreet!
Skikkelig amerikansk! Hehe..



tirsdag 28. desember 2010


Juleakevitt 
hører ofte med til julemiddagen!


Her i mine flotte glass med gulldekor
laget av en kunstner fra Frøya! ;)


mandag 27. desember 2010

Bassett's Liquorice Allsorts



Bassett's Liquorice Allsorts
er blitt en juletradisjon her i huset

Nytes kun en gang i året!

fredag 24. desember 2010


Må julen bli fin og
gi ro i sinnet
La alle problemer
bli små og forsvinne
La dagene som
kommer bli gode og fine
God jul til deg og dine


torsdag 23. desember 2010

Grevinnen og hovmesteren



Det blir ikke helt jul før vi har sett den
påseilede hovmesteren rope "schkål"
og snuble over tigerskinnet på gulvet

Kvelden før kvelden starter på NRK kl 20.15 og
Grevinnen og hovmesteren sendes rundt kl 21

Hvert år siden 1980 har NRK sendt
"Grevinnen og hovmesteren" på lille Julaften

Sketsjen der James serverer vertinnen Miss Sophie
og fire imaginære, avdøde gjester på hennes 90-års fødselsdag
(mens han blir mer og mer bedugget selv)
- har blitt en av våre kjæreste og mest trofaste juletradisjoner


Her er 10 ting du kanskje ikke visste om
"Grevinnen og hovmesteren"


1 Opprinnelig var den et britisk teaterstykke ved navn
"Dinner for One",
som stammer fra helt tilbake til 1920-tallet

2 Hovmesteren James spilles av Freddy Frinton,
mens grevinnen Miss Sophie egentlig heter May Warden

3 Frinton debuterte som hovmesteren allerede i 1945 og
"slet ut" tre grevinner i løpet av sine drøyt tjue år i rollen

4 TV-sketsjen ble først produsert som det
sveitsiske bidraget til Montreux-festivalen i 1963

5 Serien fikk øyeblikkelig kultstatus i Tyskland i 1972,
senere også i blant annet Sverige,
Sveits, Estland og Sør-Afrika

6 Det er bare i Norge at "Grevinnen og hovmesteren"
sendes Lille Julaften, andre steder går den på Nyttårsaften

7 I 1992 ble sketsjen sendt to ganger.
Ved en feiltakelse gikk den et kvarter for tidlig
og telefonstormen som fulgte var så kraftig
at NRK måtte sette den opp på på ny etter Kveldsnytt!

8 I 2001 kunne norske TV-seere stemme på om de ville
gå over fra svart/hvitt til en ny versjon i farger
men forslaget ble nedstemt

9 Hovmesteren snubler hele 11 ganger
i løpet av sketsjens 11 minutter

10 Til tross for at skuespillerne er britiske
og manuset er på engelsk,
har stykket aldri vært vist i England
og er fullstendig ukjent der



Kilde:NRK

(reprise)

De to beste julefilmene sendes på TV ikveld!

 

Først ute er
Hjelp, det er Juleferie!
National Lampoons Christmas Vacation
på TV3 kl 19:35 
 Denne sees hvis du vil ha
en god latter!



Etterfølges av
Hjemme Alene
på TV2 kl 21:40
Nydelig!

Mye bra på TV ikveld for den
som syns sofaen frister
kvelden før kvelden

Det er også kinopremiere på
Little Fockers
Og den håper jeg å få sett i romjulen!

God Jul

Mandel i grøten


Marsipangrisen er klar!
Hvem finner mandelen?


onsdag 22. desember 2010

Julekule fra Selfridges



En flott julekule fikk
være med hjem fra Selfridges

Men på juletreet
kom den aldri!

Mens jeg laget middag
hørte jeg at det var noe som knustes
Og jeg visste allerede da.....

..at min yngste sønn på 2,5 år nok syntes
at denne nye kulen var verdt en nærmere titt
- men han er dessverre litt slepphendt..

Jeg fikk ihvertfall bilder av den da!
Jaja, neinei som Nissemamma sier ;)

Og jeg har annen uknuselig juletrepynt
jeg er veldig veldig glad i!


Nyt kvelden før kvelden før kvelden!


tirsdag 21. desember 2010

Den beste tiden er nå!



Lov meg 
at du nyter disse førjulsdagene
Det gjør jeg!

~ og husk, dette er tiden for å glede andre!

lørdag 18. desember 2010

Filmtips!


I morgen formiddag 
Klokken 10.55 på TV3 går filmen  
This Christmas
 
Absolutt verdt å få med seg altså!
Kjempe fin film!

 

torsdag 16. desember 2010

Eggnog


Eggnog
12 porsjoner


9 dl melk
2 kanelstenger
1 vaniljestang
litt revet muskat
12 egg
1 og ½ kopp sukker
1 og ½ kopp mørk rom
1 og ½ kopp brandy
1 spiseskje vaniljesukker
9 dl fløte
Friskrevet muskatnøtt til topping

Bland melk og krydder
og varm det sakte opp på lav temperatur
Bland eggeplommer og sukker
Rør deretter melkeblandingen inn i eggene
Kok deretter opp hele blandingen under omrøring
til den tykner og minner om krem
Sett så blandingen til avkjøling

Til sist røres alkohol, vanilje og muskat inn
La eggnogen hvile et par timer
for å få frem den riktige eggsmaken

Pisk kremfløten og ha den i eggnogen
 og riv over muskat før servering

Drikken kan også serveres varm
En litt enklere versjon finnes her

onsdag 15. desember 2010

Vepsebol



Vepsebol

2 eggehviter
125 gr sukker
1,5 ts vaniljesukker
125 gr kokesjokolade, grovt hakket
125 gr mandler, grovt hakket

Pisk eggehvitene stive
Tilsett sukker og vaniljesukker gradvis
til marengsen er glatt og fin

Vend til slutt forsiktig inn mandler og sjokolade
med en slikkepott

Lag topper med teskjeer på bakeplate

Stekes midt i ovnen i varmluft
på 170 grader i 15 minutter
Eller på 180 grader over/undervarme

Avkjøles på platen!


Note to self: Lurer på om jeg skal prøve med 3 eggehviter neste gang
eller evnt redusere mengden på sjokolade og mandler
slik at de blir enda mer luftige!


mandag 13. desember 2010

Delfiakake



Delfiakake

200 gr kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
250 gr delfiafett
2 egg
2 ss sukker
1/2 pk Per-kjeks
Marsipan
Valnøtter
Gelétopper


1. Kle en form med bakepapir eller aluminiumsfolie
2. Smelt sjokolade og kaffe over svak varme
3. Smelt delfiafett og la det avkjøle
4. Visp eggedosis av egg og sukker
5. Tilsett sjokoladen og evnt knuste valnøtter og visp godt
6. Tilsett delfiafett under vispingen, litt etter litt
7. Legg røren lagvis med kjeks evt. marsipan
8. Settes kjølig


lørdag 11. desember 2010

Den største glede


 ~  man kan ha
er å gjøre andre glad!



Juleglede i førjulstiden

Lag magiske øyeblikk og gode minner!

Takk nei til alle invitasjoner til julebord
julefester ol som egentlig ikke er så viktige
Tilbring heller tiden hjemme med dine kjære
Lag noe godt å spise, se en julefilm,
les et lite juleeventyr eller ha juleverksted

Ta deg god tid til julegaveinnpakkingen
Lag det stemningsfullt rundt deg
spill julemusikk, tenn kongerøkelse
og talgys og kos deg!
Tips: Skriv en koselig liten hilsen på pakkelappen

Sett av en dag kun til deg selv
Gjør det du har lyst til!
Stell pent med deg selv!

Smil

til alle du møter på din vei

Kjøp et par eksemplarer av boken Sorgenfri
og gi bort den ene som julegave/vertinnegave

Skriv personlige julekort til alle du kjenner
Gjerne med bilde på - av hele familien!

Send et julekort til en gammel venn/bekjent
som du ikke har snakket med på flere år!

Dra på julebesøk til noen som
du ikke har vært hos på lenge!

Ring å slå av en prat med en gammel venn

Doner penger anonymt til en organisasjon
- og ikke fortell det til noen!

Ta deg tid til kveldsturer i desember
Se på alle de fine julepyntede hjemmene

Senk skuldrene

Nyt et glass rødvin i badekaret
eller en kopp gløgg foran peisen

Ta deg tid til å ha tid!
Stopp opp
Se deg rundt og nyt øyeblikkene!


Nyt førjulstiden!




torsdag 9. desember 2010

Oreokuler



Oreokuler 
1 pakke Oreokjeks
1 pakke Philadelfiaost
200 gr Sjokolade

Knus kjeksen og bland inn osten
Avkjøl en times tid før du
triller kuler av blandingen

Kulene må inn i kjøleskap igjen
før de rulles i smeltet sjokolade

Bruke gjerne både mørk og hvit sjokolade

Disse kulene smelter på tungen
For min del holdt det med en..


onsdag 8. desember 2010

Jeg fant jeg fant!


Endelig fant jeg 
Juletrekulene til Freia


- og oreokulene jeg skrev om i forrige innlegg
har jeg laget ~ oppskriften kommer!


Her daler snøen ned
og det er fantastisk flott!

Skikkelig julestemning!

Håper du har det bra 
og at du tar deg tid til å kose deg i førjulstiden!

Har du vært ute å gått kveldstur i nysnøen
og sett på alle de julepyntede hjemmene?

Magisk....

mandag 6. desember 2010

Marsipansjokoladekuler


Det er vel det enkleste man kan lage?

Rull kuler av marsipan
Vend dem så i deilig sjokolade

I morgen skal jeg prøve meg på Oreokuler!
De skal visst være ubeskrivelig gode!

søndag 5. desember 2010

Bountykuler, bedre enn sjokoladen!






Bountykuler

50 g smør
1/2 dl sirup
1/2 dl melis
2 dl kremfløte
200 g kokosmasse
200 g kokesjokolade eller melkesjokolade

Bland alt unntatt kokosmassen (og sjokoladen) 
i en kasserolle og la det koke på svak varme
til blandingen blir hvit og seig 
Tar ca 10-15 min



Ta så kasserollen vekk fra platen
Tilsett så kokosmassen og bland godt

Avkjøl blandingen i kjøleskapet
(jeg har latt min stå over natten)

Trill deretter ut små kuler og legg de på bakepapir
og inn til avkjøling igjen
i minst en time


Smelt sjokoladen i vannbad
og vend
de avkjølte kulene (en og en)
godt i sjokoladen med to skjeer

Så må de avkjøles i kjøleskapet igjen
til sjokoladen har stivnet 


Disse må oppbevares kaldt

Jeg bruker å ta dem ut litt før de skal serveres
slik at de blir tempererte
Mens andre her i huset liker dem best kjøleskapskalde



fredag 3. desember 2010

Du grønne glitrende...


Juletreet har fått plass i stuen
Barna har fått pyntet det i dag!

Rekord tidlig, men utrolig koselig! 



Vi kjøper alltid edelgran
men pga allergi har vi i år
investert i et skikkelig flott kunstig tre!
Ja, jeg måtte svelge en kamel der

Men det er vakkert!
- Og jeg kan jo sette det opp mye tidligere! ;)