søndag 10. desember 2017

Sjokoladeflakes surprise


Sjokoladeflakes surprise 

50 gr cornflakes (jeg bruker glutenfrie) 
100 gr melkesjokolade 
En håndfull (ca 10 gr) fargerike marshmallows
[kan sløyfes, men da blir det ingen fargerik surprise]


Smelt sjokolade over vannbad
Tilsett cornflakes i den smeltede sjokoladen
og bland godt før du tilsetter marshmallows

Bruk to teskje'er og legg sjokoladeflakesen i små konfektformer 
Pynt gjerne med litt kakepynt for å gjøre dem enda festligere

Oppbevares i tett boks i kjøleskapet 



Disse kan barna fint lage selv
og så er overraskende gode



Sunnere variant:
Lager du av grovere type cornflakes og mørk sjokolade
Men da dropper du selvsagt marshmallowsen



fredag 8. desember 2017

Cherry Chip Loaf ~ min favoritt julekake



Jeg fikk så innmari lyst på denne kaken
etter at jeg så filmen 12 Dates Of Christmas 
( x' antall ganger for et par år siden )


Cherry Chip Loaf

225 gr romtemperert smør
200 gr sukker
2 egg
1 banan
1 ts vaniljeekstrakt
250 gr mel (jeg bruker glutenfritt)
1/4 ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
65 gr valnøtter
100 gr cocktailbær
100 gr chocolate chips
(evnt grovhakket sjokolade) 

Det var opprinnelig 2 bananer i oppskriften
Men det ble litt mye banan for min del 

så jeg syns det holder med 1 ;)




Smør og sukker piskes til hvitt
Tilsett så eggene og bland godt
Mos så bananen og tilsett den i røren
sammen med vaniljeekstrakten

Bland mel, natron og salt og tilsett
melblandingen litt etter litt i smørblandingen
og mix alt glatt sammen

Vend inn grovhakkede nøtter, cocktailbær og sjokolade

Fordel røren i to bakepapirkledde brødformer
(eller tre mindre aluminiumsformer)

Stek kakene i ca 50 minutter på 175c
Nederst i ovnen
Test med en kakepinne for å se om de er gjennomstekte 

La de hvile 10 min i formen, før du tar dem ut
å lar dem avkjøles på rist

Server gjerne vaniljeis til den nybakte kaken


Oppbevares kaldt, eller i fryseren...

Du kan også pynte kakene med ostekrem
eller melisglasur om du ønsker det
Mannen her i huset syns det er veldig godt





Selv syns jeg den er best med 
vaniljeis til, rett fra ovnen...



Det er også fint å pakke inn en kake å gi bort 




tirsdag 5. desember 2017

Følte meg som en ekte Clark Griswold




Barna mine orket ikke lenger å vente på at jeg skulle finne
det perfekte juletre, så i går satte de det opp alene

Det står nå på stua å skinner i all sin prakt
Det er jo så mye pynt på at egentlig har det jo ikke noe å si

hvordan treet ser ut uten... 

Jeg derimot følte meg som en ekte Clark Griswold i går
der jeg stod ute 
i snøværet å stiftet på julelys på verandaen vår
(og holdt nesten på å stifte fast skjerfet mitt...haha)


Fikk også pyntet noen busker i hagen med lys
Det ble veldig koselig 


Jeg har også 
laget årets første porsjon med brente mandler
Klar til å fraktes over Atlanteren

Her har det snødd i et par dager nå
Det er virkelig vakkert 
Det er bare å nyte...

Og når man ser en slik herlighet stå foran seg
da er det nesten så en kan høre Clark si:
I give you The Griswold family Christmas tree 





mandag 4. desember 2017

Pepperkaker (glutenfrie om du vil)





Mine beste Pepperkaker 
(glutenfrie om du vil)

Kok opp:
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl vann

Viktig at sukkeret løses opp helt


Tilsett 200 gr margarin* og la det smelte


Rør så inn alt krydderet
2 ts ingefær

2 ts kardemomme
3 ts kanel
1 ts nellik

0,5 ts pepper

Når massen er blitt avkjølt tilsetter du
gradvis siktet 
mel og bakepulver

3 ts bakepulver
Ca 1 liter mel*


* Det er kun Toro fin Kakemix som funker til denne oppskriften 
Om du lager dem glutenfrie! 
* Melange el. IKKE Smør

NB! Husk bakepulveret!
 

Når deigen er ferdig blandet drysser du litt mel over deigen

før du dekker den til med plast
å setter den i kjøleskapet over natten



Dagen etterpå er det bare å bake ut pepperkaker
Jeg syns denne deigen var helt fin å holde på med

Men tips når man skal bake ut pepperkaker er å bruke ei trekjevle
(teflonkjevle = håpløst)
Og hos meg funker kjøkkenbenken med sin litt rue overflate best
På det glatte kjøkkenbordet setter deigen bare seg bare fast




Pepperkakene skal stekes midt i ovnen
på 
200
°C i ca 8 minutter

Tynne pepperkaker = kortere steketid
Tykke pepperkaker = lengre steketid


Alltid lurt å prøvesteke EN pepperkake først
så du finner riktig temperatur og steketid for din ovn


Pepperkakene må få avkjøles på brettet
før du har dem over på rist
Oppbevares i tett boks

Disse holder seg knasende sprø i kakeboksen i flere uker


Jeg har laget pepperkaker med denne deigen 4 ganger nå de siste ukene
så dette er helt klar en vinner når det kommer til glutenfrie pepperkaker
(jeg har nemlig forsøkt 3 ulike 'glutenfrie oppskrifter' uten hell)

Det er også min favoritt når det gjelder pepperkaker med hvetemel
da jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften til mamma
(en smak av min barndoms jul altså)